Rabla Electrocasnice 2021, sesiunea a doua: când începe, câte fonduri sunt disponibile, ce trebuie să știi

de: Alexandru Puiu
04 10. 2021

Organizarea programului Rabla pentru Electrocasnice 2021 cade în sarcina Administrației Fondului pentru Mediu și se desfășoară în mai multe etape. Din prima sesiune din acest an, au rămas mai mulți bani necheltuiți. Din acest motiv, urmează sesiunea a doua.

Deși nu avem încă un calendar exact pentru a doua sesiune de Rabla Electrocasnice 2021, există mai multe particularități care se cunosc. Dacă întregul concept îți este străin, programul implică schimbarea unui produs electrocasnic vechi în schimbul unui voucher pe care îl poți folosi la utilizarea unui electrocasnic nou. În acest scop, în primul rând, trebuie să îți faci cont pe site-ul AFM. Nu contează dacă ai participat și la prima sesiune a programului, tot trebuie să-ți faci un cont.

Rabla Electrocasnice 2021 – sesiunea a doua, confirmată

Administrația Fondului pentru Mediu ( AFM) a reconfirmat faptul că va organiza o nouă sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice, sumele rămase disponibile după finalizarea primelor trei etape fiind încă disponibile. Instituția, a cărei conducere s-a schimbat din nou, la începutul acestei luni, nu a stabilit însă un calendar de desfășurare.

Anunțul vine după ce din cele peste 198.800 de vouchere generate anul acesta, în prima sesiune de Rabla Electrocasnice 2021, au fost folosite doar 109.700, aducă 55% din total. Astfel, a rămas neconsumată suma de 34 de milioane de lei, ce urmează să fie portată în a doua sesiune a programului. În total, Ministerul Mediului a alocat 75 de milioane de lei programului.

”Programul va fi relansat [în 2021], pentru suma rămasă disponibilă și pentru aceleași categorii de echipamente ca și în prima sesiune a anului 2021. La momentul actual, nu avem informații cu privire la data de relansare a programului. Suma de 34 de milioane de lei este în continuare alocată programului, nefiind redistribuită pentru alte programe”, au răspuns oficialii AFM pentru Economica.

Ghidul de finanțare al programului rămâne neschimbat, la fel și valoarea voucherelor și tipul produselor finanțate. Lista completă o poți vedea mai jos:
  • 400 lei- pentru mașinile de spălat rufe- cel puțin clasa energetică C
  • 400 de lei – pentru mașinile de spălat vase având cel puțin clasa energetică D
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat care să fie cel puțin A++
  • 400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare cu clasa energetică cel puțin E
  • 400 de lei pentru TV cu clasa energetică cel puțin E
  • 400  de lei pentru uscătoare de rufe cu clasa energetică cel puțin A++
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu consm de cel mulr 400 kw pe an
  • 500 de lei pentru laptopuri
  • 300 de lei pentru tablete.